ביום 11.10.2023 פרסם משרד המשפטים הודעה הקובעת כי מעתה ואילך ניתן יהיה לעדכן ולשנות מסמכי ייפוי כח מתמשך אשר הופקדו בעבר.
ייפוי כח מתמשך מאפשר לכל אדם לקבוע מי יקבל החלטות בעבורו בעתיד כשהוא לא יהיה כשיר לקבל החלטות בעצמו, המסמך קובע מי יקבל החלטות בנושאים רכושיים ורפואיים ולמעשה ינהל את חייו של מייפה הכח.
ייפוי הכח המתמשך מעניק למיופי הכח סמכות רחבה, ומכאן הרקע להודעת משרד המשפטים- התברר כי במקרים מסוימים אנשים שהפקידו ייפוי כח מתמשך ביקשו לשנות את הוראותיהם ונתקלו בשוקת שבורה.
עקב כך התקבלה החלטת האפוטרופוס הכללי במשרד המשפטים המאפשרת לכל אדם לשנות ולערוך את ייפוי הכח המתמשך שהפקיד כך שהוראות ייפוי הכח המתמשך יהיו תואמות את הרצונות העדכניות והאמיתיות של מייפה הכח.
יכולות להיות סיבות שונות לרצון לשנות את ייפוי הכח המתמשך, כך לדוגמה:
שינוי של ייפוי כח מתמשך מתבצע באמצעות עריכה של טופס ייפוי כח מתמשך חדש והפקדתו, כך שיחליף את טופס ייפוי הכח המתמשך הקודם שנחתם.
יש לפנות לעורך דין מוסמך לעריכת ייפוי כח מתמשך על מנת שינסח טופס ייפוי כח מתמשך חדש התואם את הצרכים העדכניים של מייפה הכח, אשר יוגש לאפוטרופוס הכללי ועם אישורו ידרוס את ייפוי הכח המתמשך הקודם שנחתם.
על פי סעיף 32א לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, הממנה רשאי לבטל את ייפוי הכח המתמשך, ובתנאי כי מסר הודעה על ביטול ייפוי הכח המתמשך למיופי הכח שנקבעו בייפוי הכח המתמשך ולאפוטרופוס הכללי.
לעיתים יש מקרים בהם אנשים מבקשים לשנות את ייפוי הכח המתמשך מבלי שמיופי כוחם ידעו על כך מחשש שמא ייפגעו או מהתגובה שלהם על הסרתם מתפקיד זה, וכך נראה כי החיוב להודיע למיופי הכח על הרצון בשינוי יפוי הכח המתמשך פוגע בפרטיות מייפה הכח.
יודגש, מנגנון זה נקבע במטרה להגן על הממנה מפני השפעה חיצונית פסולה שעלולה לגרום לו לשנות את דעתו ולבחור מיופי כח שאינם תואמים את רצונו המקורי ואינם שמים בראש סדר העדיפויות את הדאגה לאינטרסים שלו.
ייפוי כח מתמשך הוא מסמך משפטי המאפשר לכל אדם לקבוע מי יהיה מוסמך לקבל במקומו החלטות בענייני בריאות ורכוש, במקרה של חוסר יכולת לקבל את ההחלטות האלה באופן עצמאי.
רק עורך דין שעבר השתלמות לעריכת ייפוי כח מתמשך במשרד המשפטים בשיתוף האפוטרופוס הכללי מוסמך לערוך ייפוי כח מתמשך, ניתן לבדוק האם עורך הדין הוסמך לעריכת יפוי כח מתמשך במאגר משרד המשפטים כאן: https://www.israelbar.org.il/lawyer_list.asp?1=1&menu=3.
במאי 2019 וועדת שכר הטרחה בלשכת עורכי הדין המליצה כי שכר הטרחה המינימלי לעריכת ייפוי כוח מתמשך יהיה 5,000 ש"ח ליחיד ו-7,500 ש"ח לזוג.
ואולם, קיימים עורכי דין שיסכימו לערוך ייפוי כח מתמשך גם בעבור שכר טרחה בסך של 1,500 ש"ח לכל ייפוי כח מתמשך ומצד שני יהיו עורכי דין שידרשו תשלום של 7,500 ש"ח לכל ייפוי כח מתמשך. בעניין זה חשוב להדגיש את חשיבות ייפוי הכח המתמשך והצורך בהתאמתו האישית, ולכן מומלץ שלא להתפתות אחר המחיר הזול ומצד שני אין סיבה לשלם מחירים מופקעים בעבור עריכת ייפוי הכח המתמשך.
כרגע לא נדרשת אגרה לרישום ייפוי הכח המתמשך, אך משרד המשפטים הודיע שבקרוב ידרוש תשלום אגרה כתנאי לרישום ייפוי כח מתמשך.